DSC_0596Klicka på bilden för bilder från eventet.

Välkomsttal – Guldhjulet

Hej och hjärtligt välkomna allihop till den första utdelningen av Guldhjulet!

Jag är otroligt glad att ni alla har kommit hit för att fira årets vinnare. Ni är med och skapar historia!

Med Guldhjulet vill vi stödja en organisation som effektivt bekämpar någon form av våld eller förtryck. Vinnaren kommer att få ett ekonomiskt bidrag. Dessutom hoppas vi kunna skapa uppmärksamhet kring organisationen och de frågor som den driver.

Jag heter Teresa Afonso Leimdörfer. Jag kommer ursprungligen från södra Afrika men har bott i Sverige i nästan trettio år. Jag har man och tre barn. Jag äger och driver en trafikskola i Stockholm.

I den del av världen som jag kommer ifrån, förekommer förtryck och våld i många olika former. Det är liksom en tragisk del av vardagen. Jag såg det som barn och hatade det. Trots att jag aldrig hade upplevt något annat, insåg jag att det var fel. Jag önskade att jag hade kunnat göra något åt det.

När jag kom till Sverige som 16-åring, trodde jag att Sverige var ett paradis – och det är också på många sätt ett väldigt väldigt bra land. Men trots det, finns det många människor som utsätts för våld och förtryck. Jag har tyvärr även sett det på nära håll.

Just nu är frågan om solidaritet mellan individer extra viktig. Ett stort antal människor flyr till vårt land för att undkomma förtryck och diskriminering. Fruktansvärda terrorbrott genomförs i vårt närområde. Detta ställer medmänskligheten inför svåra prov – olika gruppers intressen ställs mot varandra. Det är särskilt viktigt att i denna situation stå upp mot alla former av förtryck och diskriminering

På mitt företag har vi talat om att vi skulle vilja hjälpa till på ett mer genomtänkt sätt. Vi är ett litet företag och har inte så stora resurser men vi har tidigare givit bidrag åt några olika håll; organisationer som kämpar mot hunger, fattigdom eller sjukdomar. Men vi kom fram till att vi ville arbeta mer fokuserat. Därför tog vi initiativ till Guldhjulet, istället för att göra slumpmässiga insatser.

Vi är än så länge den enda sponsorn som ger ekonomiskt bidrag till Guldhjulet.Men vår förhoppning är självfallet att fler ska välja att hjälpa till. Tillsammans kan vi bli starka och verkligen göra skillnad. Om du precis som vi, hatar förtryck och våld kom med och stöd Guldhjulet!

årets vinnare, kommer att framgå om en liten stund.

Som sagt, ni är alla hjärtligt välkomna till det historiska första Guldhjulet!

Teresa Afonso Leimdörfer

 

Tal till vinnaren

Nu mina vänner, har jag den stora äran att berätta vem som är vinnaren!

Årets vinnare har i över 20 år bedrivit en intensiv kamp mot förtryck av kvinnor och barn. Organisationen drivs av två systrar som bor i Sverige, men som ursprungligen kommer från Iran. De var tvungna att fly från sitt hemland på grund av sin kamp för mänskliga rättigheter. När systrarna kom till Sverige, upptäckte de, att det även i vårt land finns många människor som blir utsatta för förtryck.

Också i det förhållandevis jämställda Sverige, förekommer det omfattande hedersrelaterat förtryck av kvinnor och flickor.

Jag avskyr allt våld, och är övertygad om att det är ett stort hinder mot utveckling och välstånd. Varken en familj eller ett samhälle där det förekommer förtryck kan utvecklas på ett positivt sätt.

Jag tycker dock att hedersvåld är en extra allvarlig form av förtryck, dels för att det är så skadligt för dem som drabbas, dels för att det är så svårt att bekämpa.

För att motverka den här typen av våld krävs det en djup kunskap om de värderingar och traditioner som ligger bakom.

Årets vinnar-organisation har stöttat och ”räddat” flera tusen kvinnor och flickor som utsatts för bland annat hedersrelaterat våld. De driver två mottagningar i Stockholm dit kvinnor och flickor som blir utsatta för förtryck kan vända sig.

De har också drivit flera viktiga och uppmärksammade fall, bland annat det så kallade Västerås-fallet, där de hjälpte en flicka som blivit våldtagen i sitt fosterhem att driva sitt fall och till slut vann i Hovrätten.

Jag är otroligt stolt och glad för att idag kunna överlämna det första Guldhjulet-priset om 50 000 kr till…..KVINNORS NÄTVERK!!!

Teresa Afonso Leimdörfer

 

Tacktal från vinnaren, Kvinnors Nätverk

Välkommen till informationskväll på Kvinnors Nätverk – för er som deltog på Guldhjulets prisutdelning

Till alla ni som var med på Guldhjulets prisutdelning och har meddelat intresse av att få veta mer om Kvinnors Nätverk och vår verksamhet. Vi är tacksamma för att ni var där och för att ni swischade och för er som vill stödja en tjej eller kvinna i Kvinnors Nätverks verksamhet är vi också tacksamma.

Vi ber om ursäkt för att vi inte har kontaktat er tidigare, detta pga. vår höga arbetsbelastning. Vi undrade hela tiden hur vi kan stödja tusentals tjejer och kvinnor, kan det göras med 10-tal anställda? Nej, absolut inte, inte utan fina människor, volontärer som har engagerat sig under olika tider och under olika perioder. Vi kan stödja en tjej eller kvinna som ska bli mördad av pappa eller mannen när det är akut, men sen när hon ska leta efter praktikplats, eller ska välja ämne i skolan, så de blir helt ensamma och då behöver vi er som kan hjälpa till och visa att hon inte är ensam. Utan volontärer kunde vi inte klara oss, de ger inte bara tjejerna stöd utan även för oss som arbetar för att vi ska orka kämpa vidare. Vi kommer att bjuda in er till en eller två träffar för att diskutera om hur ni kan stödja en tjej eller kvinna. Förhoppningsvis skulle det bli i april eller maj för Leila vill själv gärna vara med men är i Afghanistan i mars månad.

Vi vill gärna säga till er som swishade eller budade på tavlan vad pengarna redan har gjort…

Khatareh var en tjej som har flyttat runt i olika slumområden i Afghanistan, Khatareh hade anmält sin pappa för våldtäkt men ingen lyssnade på henne. Vi fick kontakt med Khatareh genom en aktivist och kontakt i Afghanistan, genom en fin vän som heter Baqi. Han berättade för oss att Khatarehs advokat inte var så bra. I rättegången hade domaren sagt: ”Om du säger att din pappa har våldtagit dig, varför har du inte tagit livet av dig?”

Till slut ordnade vi en bra advokat till Khatareh och hennes pappa fick fängelse, men i Afghanistan är det lätt att köpa sig fri då fångvaktarna är mycket fattiga. Khatareh fick sedan utstå mycket hot från sin farbror, vilket ledde till att hon fick skydd på en kvinnojour. Hennes pappa har sagt att han ska döda henne, han har tidigare även dödat minst ett av deras barn som han gav till hungriga hundar, ett annat barn vet hon inte vad som har hänt.

Vi trodde att det var bra att Khatareh fick komma till en kvinnojour men när Leila träffade henne i Afghanistan berättade hon om hur hon behandlades på kvinnojouren. De tyckte att hon var smutsig och äcklig som hade fått barn med sin far och det blev en mer och mer hotfull stämning. Vi lyckades ordna ett nytt skyddat boende för Khatareh men läget är akut för henne och hennes barn, de riskerar att mördas. Genom en dokumentärfilmare som vi känner i Afghanistan gjordes en dokumentär om Khatareh’s liv, denna visades sedan i Frankrike och hon har nu tack och lov fått 10 års asyl där. Pengarna som kom från swish och de pengar som kom från tavlan av Per Josephson har gått till att köpa Khatareh’s och hennes barns flygbiljetter.

Vi vill även tacka terapeuten som har ordnat med en mycket professionell psykolog till en tjej. Hon har länge velat ta hjälp av psykolog men har inte orkat med den långa och krångliga process som det innebär genom den vanliga sjukvården, därför är vi nu glada att vi än så länge kan bidra med 10000kr från prispengarna så att hon kan gå till en privat psykolog för att snabbt få den hjälp hon behöver.

Skärmavbild 2016-06-22 kl. 16.49.53

 

 

 

 

 

 

 

Leila med Khatareh och ett av hennes barn, Afghanistan 2015.

Kvinnors Nätverk