Guldhjulet – ett pris till dem som arbetar mot förtryck och diskriminering

Vad är Guldhjulet?

Guldhjulet är ett pris som årligen kommer att delas ut till en organisation som arbetar mot förtryck och diskriminering i Sverige. Priset delades ut för första gången den 27 januari 2016. Prisceremonin hölls i Stockholm.

Varför Guldhjulet?

Vi tycker att det är helt oacceptabelt att människor i hela världen fortfarande under det tjugoförsta århundradet utsetts för olika former av allvarligt förtryck. Allt förtryck är förkastligt, oavsett om det motiveras med kulturella, religiösa eller andra argument.

Vi är övertygade om att förtryck och diskriminering är ett stort hinder mot utveckling och välstånd. Varken en familj eller en nation där det förekommer förtryck kan utvecklas på ett positivt sätt.

Ett strå till medmänsklighetens stack

Just nu är frågan om solidaritet mellan individer extra viktig. Ett stort antal människor flyr till vårt land för att undkomma förtryck och diskriminering. Fruktansvärda terroristbrott genomförs i vårt närområde. Detta ställer medmänskligheten inför svåra prov – olika gruppers särintressen ställs mot varandra. Vi tror att det är särskilt viktigt att i denna situation stå upp mot alla former av förtryck och diskriminering – vi vill dra vårt strå till medmänsklighetens stack.

Därför tar vi initiativet till Guldhjulet

Jag heter Teresa och kommer ursprungligen från Angola, men har bott i Sverige i snart 30 år. Eftersom jag kommer från ett afrikanskt land, förstår jag verkligen att uppskatta och älska de fri- och rättigheter som vi åtnjuter här i Sverige. Även i vårt land finns det dock människor som förtrycks och diskrimineras.

På mitt företag har vi diskuterat hur vi ska kunna stödja dem som förtrycks i Sverige. Vi bestämde oss för att bilda Guldhjulet. Vi hoppas att andra företag ska vilja samarbeta med oss, så att vi blir riktigt starka och verkligen kan göra skillnad.

Sponsorer

Än så länge har vi bara tre sponsor Ringens Bilskola, Hikurangi AB och Rocha AB. Vi vill gärna ha fler. Ju fler vi blir, desto mer skillnad kan vi göra. Mejla gärna till teresa@guldhjulet.se om du skulle ha frågor eller vilja stödja oss. Eller kontakta Teresa på 0707-14 16 11.

Teresa Afonso Leimdörfer
Grundare av Guldhjulet