Ordförandes tal på prisutdelningen 2017

Välkomsttal

Hej och hjärtligt välkomna till den andra utdelningen av Guldhjulet-priset!

Jag heter Teresa. Jag kommer ursprungligen från Angola men har bott i Sverige i trettio år. Jag har man och tre barn. Jag driver ett eget företag i Stockholm.

Som ni vet, så är syftet med Guldhjulet att stödja organisationer som effektivt arbetar mot våld, förtryck och diskriminering i Sverige.

Vi har fått in hela 40 nomineringar till årets pris. De organisationer som nominerats är verkligen levande bevis på att det finns massor av människor i vårt land som har tagit ställning och vägrar att acceptera våld, förtryck eller diskriminering. Jag skulle vilja börja med att framföra ett varmt tack till er som har gjort nomineringar och till alla er som verkar inom de organisationer som blivit nominerade!

Vi som sitter i juryn, har noga utvärderat alla nomineringarna. Jag kan intyga att det inte har varit ett lätt arbete, vi har fått så väldigt många bra nomineringar. Efter många och långa diskussioner har vi enats om tre finalister och vi har utsett en av dem till årets vinnare.

Jag har ibland fått frågan varför jag tog initiativet till Guldhjulet. Svaret är ganska enkelt: Jag ville ge stöd och uppmärksamhet till människor i vårt land som far riktigt illa. För trots att Sverige antagligen är ett av världens bästa länder att leva i, finns det ändå väldigt många individer som utsätts för allvarligt förtryck här.  Det kan låta konstigt, men sanningen är den, att det finns många människor i vårt land som är precis lika utsatta som invånarna i en fattig afrikansk by, en sådan plats som jag kommer ifrån, där våld, förtryck och diskriminering tillhör vardagen.

Jag kände också att jag ville göra en insats för mina medmänniskor i Sverige. För även om mitt liv här inte alltid har varit någon dans på rosor, så har jag fått möjlighet att skapa mig ett väldigt bra och tryggt liv i mitt nya hemland.

För alla oss som tycker om öppenhet och tolerans, och avskyr våld, förtryck och diskriminering, är det just nu lätt att känna sig nedslagen. Olika typer av grupper som inte tolererar människor med annorlunda utseende, religion eller åsikter, växer sig allt starkare på många håll i världen. Fasansfulla terrordåd och andra hatbrott genomförs nästan dagligen. Det här riskerar att leda till en ond spiral där hatet, våldet och motsättningarna sprider sig i samhället. I den här situationen är det extra viktigt att stå upp mot alla former av våld, förtryck och diskriminering.

De tre fantastiska organisationerna som är årets finalister, utmärker sig verkligen genom att inte acceptera den onda spiralen, och effektivt arbeta för öppenhet, tolerans och medmänsklighet!

Nu är det äntligen dags att berätta vilka som är de tre finalisterna!

…och finalisterna är:

  • Desert Flower

  • RSK….och

  • Storasyster

Senare ikväll, kommer jag att avslöja vem av finalisterna som är årets vinnare!

Som sagt, ni är alla hjärtligt välkomna till den andra utdelningen av Guldhjulet-priset!

Kadra och kolleger

Tal till vinnare

Kära gäster, kära nominerade,

Det är många värdiga vinnare bland årets hela 40 nominerade. 

Vi vill tacka alla er som har nominerat kandidater.

Och vi vill tacka alla er som är nominerade – för det enastående arbete ni gör inom ert respektive område.

Det är sorgligt att vi har så mycket förtryck och diskriminering i vårt samhälle.

Men det är också stärkande att få träffa så många av er som bidrar till så något mycket större än er själva!

Juryn har stött, blött och enats i frågan om vem som ska bli årets vinnare.

Skälen bakom årets val är att denna organisation gör något helt unikt – för många utsatta som lider svårt – både fysiskt och psykiskt – under många plågsamma år.

Och att vi verkligen vill bidra till att lyfta frågan, hjälpa de drabbade och minska antalet nya som drabbas av detta fruktansvärda.

Årets vinnare av Guldhjulet är den ideella föreningen Desert Flower Foundation Scandinavia – som på kort tid blivit en av de viktigaste organisationerna mot kvinnlig könsstympning i Sverige.

Får jag be om en stor applåd!!

Man skulle tro att kvinnans kön skulle vara något heligt, som vördas och respekteras, då det är allas vårt ursprung.

Men tyvärr är det för det inte så. 

De drabbade har blivit sönderskurna och hopsydda ofta med grov ärrbildning, cystor och stor smärta som följd.

Kvinnlig könsstympning är en sedvänja som praktiserats i mer är 2000 år.

Sverige har högst andel i Europa per capita med minst 38.000 fickor/kvinnor som är drabbade och av dessa är 7000 under 18 år. Uppskattningsvis är det 19.000 flickor som bor i Sverige som är i riskzon att bli könsstympad.

Den grövsta formen kallas infibulering där klitoris, tillsammans med inre och yttre blygläppar avlägsnas och huden sys därefter ihop och kvar lämnas några millimeterstor öppning, där urin och menstruationssblod kan eller inte kan passera.

Ingreppet medför stora hälsorisker och varaktiga besvär och smärta och även risk för dödlig utgång. Kvinnans sexualliv blir också ofta mycket smärtsamt och svårt. Könsstympning är alltid ett brott mot flickan och kvinnans kroppsliga integritet och mänskliga rättigheter.

Mörkertalet är stort. Och de som drabbas vet ofta inte att de har rätt och möjlighet att få hjälp att åtgärda skadan och slippa ett stort lidande.

Lagen är på vår sida. Ändå är det enbart två fall i Sverige där förövaren dömts.

Trots att antalet drabbade beräknas till många tiotusentals och växande. 

Vi har alla ett ansvar att tala om och agera mot detta förtryck.

Tillsammans kan vi göra skillnad.

Och här kommer en mycket god nyhet, det går att rekonstruera ett stympat organ, inklusive klitoris, så att kvinnan kan få tillbaka det hon förlorat. Det är verkligen magiskt!

Desert Flower arbetar dels med att förebygga att fler drabbas, dels med att hjälpa dem som redan har drabbats.

 

Teresa Afonso Leimdörfer

http://desertflower.se