Ordförandes tal på prisutdelningen 2018

Välkomsttal

1995-04-29 klockan 06.30 beordrades radiobil 2980 med polisinspektör Marina Schram och polisassistent Mikael Dahlberg via ledningscentralen till Ervallakroken 1, 5 tr.

På plats mötte polismannen en kvinna som var på väg ifrån fastigheten och hon skrek att hon blivit misshandlad och att hon behövde hjälp. Kort därefter kom en man nedspringande till bottenvåningen av fastigheten.

Målsägande uppgav att hon tidigare varit sambo med den misstänkte, men att de för en

tid sedan separerat.

Målsägande blev påhoppad av den misstänkte. Målsägande uppgav att den misstänkte slog mellan 10-15 knytnävsslag mot ansiktet med skiftande höger och vänster hand. Därefter ryckte och drog han henne i håret så att stora hårtussar ramlade av.

I lägenheten fanns blod samt hårtussar på golvet.

Synliga skador: Kraftigt svullen vid vänstra ögat, ögat helt igensvullet samt hela vänster ansiktshalva kraftigt svullen. Sprucken läpp, blodvite. Avsaknad av hår på vissa delar av huvud.

Målsägande tog taxi till Södersjukhuset med anledning av sina skador. I lägenheten fanns hennes två barn vilka medföljde till sjukhus.

Från läkarjournalen: Det rör sig om en kvinna som blivit brutalt misshandlad av en man, slagen och sparkad i ansikte, huvud, nacke och övre bröstrygg osv osv…

Det här var utdrag från en polisrapport.

Ingen människa, varken kvinna, man eller barn, ska behöva bli utsatt på det sätt som kvinnan i rapporten. Och det som Guldhjulet handlar om, är att ge stöd till dem som hjälper och skyddar människor som utsätts för våld eller förtryck i vårt land.

Det finns ett särskilt skäl till att jag läste just den här rapporten. Det var också en introduktion till mig själv – den misshandlade kvinnan i rapporten var nämligen jag.

Jag hade aldrig kunnat klara av det som jag gick igenom om det inte funnits människor som hjälpt och skyddat mig. Det gav mig inspiration till att starta Guldhjulet.

Jag heter Teresa och jag kommer ursprungligen från en liten by i Angola, där

jag växte upp med min mamma och mina 9 äldre syskon. Vi levde på det lilla min mamma skrapade ihop från sin lilla åker. Ibland fick vi mat så vi blev mätta, men för det mesta inte.

Under min uppväxt var Angola härjat av inbördeskrig, så olika former av våld var en del av vardagen.

När jag kom till Sverige hade jag absolut inga förväntningar eller bilder i huvudet på hurdant mitt nya hemland skulle vara. Mina första intryck var omtumlande, överväldigande. Jag var som ett barn som fått ett Kinderägg!

Jag kände mig utvald att hamna i en palatsliknande trea i Rågsved. Jag hade helt plötsligt gott om utrymme och mat i överflöd. Min glädje hade ingen gräns!

Samtidigt kunde jag inte låta bli att tänka på alla hungriga barn som jag lämnat bakom mig. Jag föreställde mig hur jag skulle hämta ett gäng barn från Angola för att dela med mig av överflödet. Det fanns ju så gott om plats i lägenheten och tillräckligt med mat.

Jag kunde inte tro att det fanns något ont i Sverige – jag trodde att det var paradiset på jorden. Men jag har lärt mig, att de människor som drabbas av våld eller förtryck i vårt land, kan fara lika illa som människorna i den krigshärjade by där jag växte upp. Och det är just för att bekämpa våld, förtryck och diskriminering i Sverige som Guldhjulet finns!

Ikväll ska Guldhjulet-priset delas ut för tredje gången. Vi har fått in massor av fantastiska nomineringar. Jag blir alldeles varm när jag tänker på hur många människor som det finns i vårt land som osjälviskt kämpar för att hjälpa medmänniskor som far illa. Och tre organisationer som vi tycker är helt fantastiska, årets finalister, kommer att tala ikväll. En av dem är vinnare av Guldhjulet 2018!

Jag önskar er alla hjärtligt välkomna till årets prisutdelning!

Teresa Afonso Leimdörfer

Tal till vinnaren

Vi fick in ett 40-tal nomineringar till Guldhjulet 2018. Ni kan vara helt säkra på att vi har haft ett tufft jobb med att först utse bara tre finalister och sedan välja ut en enda vinnare.

Jag tänkte passa på att säga några ord om vilka faktorer vi tittar på när vi utvärderar nominerade organisationer.

  1. Först kollar vi förstås om organisationen arbetar i linje med vårt syfte, dvs motarbetar våld, förtryck eller diskriminering i Sverige.

(2) Sedan tittar vi på effektivitet – alltså vilket resultat de uppnår i förhållande till de pengar som de använder.

(3) Vi prioriterar också organisationer där en Guldhjulet-vinst skulle göra skillnad, alltså väljer vi bort de som är väldigt stora och har gott om pengar.

(4) Men vi vill samtidigt satsa på organisationer som vi tror är uthålliga, och prioriterar därför inte dem som är nystartade, där det är svårt att bedöma hur hållbar verksamheten är.

(5) Vidare, så riktar vi in oss på organisationer som skyddar människor som drabbas av allvarliga fysiska eller psykiskas skador

(6)  Och slutligen vill vi stödja organisationer som drivs av människor som har passion för det som de arbetar med. Vi tror nämligen att det krävs, för att verkligen uppnå riktigt bra resultat.

Årets finalister, Storasyster, GAPF och Somaya, drivs alla av personer som brinner för att hjälpa medmänniskor som far illa och som inte viker sig även när frågorna bli svåra.

När man ser vilka som vunnit tidigare års pris och vilka som är årets finalister, skulle man kunna tro att Guldhjulet uteslutande ska motverka hedersvåld mot kvinnor. Så är det naturligtvis INTE.

Guldhjulet vill bekämpa ALLA former av våld, förtryck och diskriminering i Sverige oavsett vem som drabbats och varför.

Men en väldigt stor del av de nominerade organisationerna arbetar med frågor som framförallt rör kvinnor och många fokuserar på just hedersrelaterat våld. Det speglar att många kvinnor i vårt land lever i en mycket utsatt situation.

Över 100 000 personer i Sverige beräknas vara utsatta för hedersrelaterat våld och omkring 38 000 kvinnor, varav 8 000 minderåriga är könsstympade.

Årets vinnarorganisation drivs av en kvinna som står upp för sin övertygelse och litar på sitt samvete. Som vägrar att acceptera traditioner eller normer som leder till förtryck, oavsett vilken grund de har.

Årets vinnarorganisation:

–  värnar om och skyddar människor som vårt samhälle inte förmår att skydda.

  • har stöttat och ”räddat” flera tusen människor som utsatts för hedersrelaterat våld.

  • erbjuder terapeutiskt och juridiskt stöd till människor som blivit utsatta.

  • har lyckats hämta tillbaka flickor som skickats utomlands för ofrivilliga giftemål och medverkat till att föräldrarna fått fällande domar och fängelsestraff.

  • påverkar regering, riksdag och myndigheter för att öppna ögonen och ändra lagstiftningen för att hjälpa utsatta kvinnor och barn till något så självklart som rätten till ett fritt och självständigt liv.

Jag är otroligt stolt och glad över att idag kunna ge 2018 års Guldhjulet-pris till… GAPF, GLÖM ALDRIG PELA OCH FADIME!!!

Ni är helt otroliga och gör ett enastående jobb, grattis!

Får jag be Aisha och Cecilia med kolleger att komma fram till scenen.

Jag skulle vilja säga att jag tycker att ni är så otroligt bra. Det gjorde ont i hjärtat att inte kunna utse tre vinnare. Men självklart ska ni också få priser.

Får jag be om en riktigt varm applåd för årets tre finalister GAPF, Storasyster och Somaya!

– Teresa Afonso Leimdörfer