Ordförandes tal på prisutdelningen 2016

Välkomsttal

Hej och hjärtligt välkomna allihop till den första utdelningen av Guldhjulet!

Jag är otroligt glad att ni alla har kommit hit för att fira årets vinnare. Ni är med och skapar historia!

Med Guldhjulet vill vi stödja en organisation som effektivt bekämpar någon form av våld eller förtryck. Vinnaren kommer att få ett ekonomiskt bidrag. Dessutom hoppas vi kunna skapa uppmärksamhet kring organisationen och de frågor som den driver.

Jag heter Teresa Afonso Leimdörfer. Jag kommer ursprungligen från södra Afrika men har bott i Sverige i nästan trettio år. Jag har man och tre barn. Jag äger och driver en trafikskola i Stockholm.

I den del av världen som jag kommer ifrån, förekommer förtryck och våld i många olika former. Det är liksom en tragisk del av vardagen. Jag såg det som barn och hatade det. Trots att jag aldrig hade upplevt något annat, insåg jag att det var fel. Jag önskade att jag hade kunnat göra något åt det.

När jag kom till Sverige som 16-åring, trodde jag att Sverige var ett paradis – och det är också på många sätt ett väldigt väldigt bra land. Men trots det, finns det många människor som utsätts för våld och förtryck. Jag har tyvärr även sett det på nära håll.

Just nu är frågan om solidaritet mellan individer extra viktig. Ett stort antal människor flyr till vårt land för att undkomma förtryck och diskriminering. Fruktansvärda terrorbrott genomförs i vårt närområde. Detta ställer medmänskligheten inför svåra prov – olika gruppers intressen ställs mot varandra. Det är särskilt viktigt att i denna situation stå upp mot alla former av förtryck och diskriminering

På mitt företag har vi talat om att vi skulle vilja hjälpa till på ett mer genomtänkt sätt. Vi är ett litet företag och har inte så stora resurser men vi har tidigare givit bidrag åt några olika håll; organisationer som kämpar mot hunger, fattigdom eller sjukdomar. Men vi kom fram till att vi ville arbeta mer fokuserat. Därför tog vi initiativ till Guldhjulet, istället för att göra slumpmässiga insatser.

Vi är än så länge den enda sponsorn som ger ekonomiskt bidrag till Guldhjulet.Men vår förhoppning är självfallet att fler ska välja att hjälpa till. Tillsammans kan vi bli starka och verkligen göra skillnad. Om du precis som vi, hatar förtryck och våld kom med och stöd Guldhjulet!

årets vinnare, kommer att framgå om en liten stund.

Som sagt, ni är alla hjärtligt välkomna till det historiska första Guldhjulet!

Teresa Afonso Leimdörfer

Azam Leila och kolleger

Tal till vinnaren

Nu mina vänner, har jag den stora äran att berätta vem som är vinnaren!

Årets vinnare har i över 20 år bedrivit en intensiv kamp mot förtryck av kvinnor och barn. Organisationen drivs av två systrar som bor i Sverige, men som ursprungligen kommer från Iran. De var tvungna att fly från sitt hemland på grund av sin kamp för mänskliga rättigheter. När systrarna kom till Sverige, upptäckte de, att det även i vårt land finns många människor som blir utsatta för förtryck.

Också i det förhållandevis jämställda Sverige, förekommer det omfattande hedersrelaterat förtryck av kvinnor och flickor.

Jag avskyr allt våld, och är övertygad om att det är ett stort hinder mot utveckling och välstånd. Varken en familj eller ett samhälle där det förekommer förtryck kan utvecklas på ett positivt sätt.

Jag tycker dock att hedersvåld är en extra allvarlig form av förtryck, dels för att det är så skadligt för dem som drabbas, dels för att det är så svårt att bekämpa.

För att motverka den här typen av våld krävs det en djup kunskap om de värderingar och traditioner som ligger bakom.

Årets vinnar-organisation har stöttat och ”räddat” flera tusen kvinnor och flickor som utsatts för bland annat hedersrelaterat våld. De driver två mottagningar i Stockholm dit kvinnor och flickor som blir utsatta för förtryck kan vända sig.

De har också drivit flera viktiga och uppmärksammade fall, bland annat det så kallade Västerås-fallet, där de hjälpte en flicka som blivit våldtagen i sitt fosterhem att driva sitt fall och till slut vann i Hovrätten.

Jag är otroligt stolt och glad för att idag kunna överlämna det första Guldhjulet-priset om 50 000 kr till…..KVINNORS NÄTVERK!!!

– Teresa Afonso Leimdörfer

Till Kvinnors Nätverk

Se finalisterna från prisutdelningen 2019